Stud.mag. i medievidenskab Mille Lade.

Jeg ville have den fede titel og det fede job

  • 08 dec. 2014 Kl 13:10

Jeg har altid haft en klar forestilling om mit drømmejob. Som studerende er jeg nu i praktik og jeg er blevet klar over, at drømmejobbet kan være noget helt andet end først antaget.

Af Mille Lade, stud.mag. i medievidenskab

Nu er der kun otte måneder til specialet skal afleveres. Otte måneder til jeg er færdiguddannet cand.mag. i medievidenskab. Omkring 32 uger til jeg aldrig mere skal gå i skole. Dermed også 224 dage til jeg skal jagte mit drømmejob.

Og wow, jeg skal være voksen. Gå på arbejde hver dag. Arbejde 37 timer om ugen. Og de 37 timer skal bruges på drømmejobbet.

Måske har du, ligesom jeg, de sidste 10 år haft en drøm om et helt specifikt job. En drøm om at arbejde som strategisk planner hos Lego, som salgschef hos Vestas eller som nyhedsvært på TV2. Man skal selvfølgelig altid forfølge sine drømme, men det er ikke altid sikkert, at jobdrømmene er de rigtige og helt realistiske – i hvert fald ikke, når man kun lige har fået uddannelsesbeviset i hånden.

Der er mange faktorer som spiller ind, blandt andet erfaringen, timingen og værdierne. Drømmejobbet kan gemme sig i en stilling, som du slet ikke havde regnet med!

Jeg har selv været en af de virkelig slemme.

Jeg har haft store forventninger til min karriere og min drømmestilling. Jeg ville have den fede titel – det fede job. Jeg skulle være indbegrebet af en karrierekvinde og arbejde 50 timer om ugen, minimum! Tjene mange penge, gå i stilet tøj og det hele skulle bare se virkelig smart ud. Men for dælen, jeg er heldigvis blevet klogere. I dag bevæger mine drømme sig inden for nogle andre rammer.

Find de skjulte værdier

Som nyuddannede må vi erkende, at vi desværre ikke har den erfaring, som mange virksomheder efterspørger. Vi kan ikke bare vælge og vrage på jobmarkedet, men der er helt sikkert virksomheder, som alligevel værdsætter vores kvaliteter.

Og det er måske lige præcis også de virksomheder, som har de værdier, der kan skabe drømmejobbet for en nyuddannet. De ’skjulte værdier’.

I skrivende stund er jeg i praktik hos spiludviklerfirmaet Borneo A/S (tidligere Kiloo Group) i Aarhus. Som ung poptøs og ’voksen’ uni-studerende havde jeg nok ikke lige regnet med, at jeg skulle finde plads i en virksomhed fyldt med gamedesignere og programmører. Hvad har vi til fælles – de er jo i en hel anden verden end mig?

Men jeg takkede ja til den tilbudte praktikstilling – og det var et godt valg.

Én af mine kollegaer Tue Dommergaard siger:

- Selvom jeg bestemt ikke troede, at Associate Community Manager var mit drømmejob, så har forskellige faktorer gjort, at lige nu er det dét. Jeg arbejder med en masse forskelligt hver dag og får lov til at udvikle mig internt. Hellere have en rolig start på arbejdsmarkedet og have få ansvarsområder end at blive kastet direkte ud i et 40-50 timers job. Det handler om erfaring og i det rette tempo, så man selv kan følge med. Det er drømmejobbet for mig lige nu.

Mit eget realistiske drømmejob er af en anden kaliber og med nogle andre væsentlige værdier, end det drømmejob, som vil være realistisk for mig om ’10 års erfaring’.

Vær åben og tag chancen

- Det handler om at udvide sin horisont og se muligheder i en stilling, man ikke lige havde overvejet. Da jeg havde færdiggjort min kandidat, havde jeg en skråsikker plan for, hvad jeg skulle og hvorhenne. Det var drømmen. Men jeg har indset, at drømmestillingen kan findes mange steder, siger en anden af mine kollegaer, Britt Jakobsen.

Vi bliver nødt til at være åbne og nysgerrige på andre brancher. Ikke mindst bliver vi nødt til at acceptere virkeligheden og slække lidt på vores egne store forventninger til os selv.

Tre vigtige værdier

Ambitionerne er stadig eksisterende, men jeg har fundet nogle andre faktorer, som jeg nu mener har indflydelse på, om en given stilling kunne blive et ’potentielt uventet drømmejob’.

For mig er det vigtigste sparring, tryghed og søde kollegaer.

Som nyuddannet og uerfaren vil jeg helt sikkert sætte pris på god sparring med mine kollegaer. Godt nok har jeg læst på universitetet i snart fem år, men dermed er jeg jo ikke en haj til at bruge alle teorierne i den virkelige verden. Derfor er det vigtigt at få nogle andres holdning til det stykke arbejde, jeg har lavet. Få en bekræftelse på, om det er godt eller ej.

Tryghed er også alfa omega for mig. Hvis ikke jeg er tryg blandt mine kollegaer, så vil jeg helt sikkert ikke stille dem en masse spørgsmål. Men jeg har jo brug for at stille spørgsmål, for jeg har brug for at lære af de erfarne.

Søde og imødekommende kollegaer gør, at jeg finder en tryghed blandt dem. Dernæst gør trygheden, at jeg tør opsøge sparringen – den sparring som lærer mig at bruge min faglighed i den virkelige verden. Det som gør, at jeg bliver erfaren.

Det er værdier, som du ikke kan se på jobopslaget eller visitkortets titel. Så spring ud i nye brancher og nye stillinger. Du kan blive overrasket. Jeg glæder mig til at jagte mit drømmejob, og er spændt på, hvad mit drømmejob egentlig er som nyuddannet medievidenskaber.

0 kommentarer