MA-Nyt bringer reportager og MA Talks fra iværksætterugen.

Få styr på din økonomi fra dag ét

 • 17 nov. 2014 Kl 12:25

Det kan være både besnærende og lettere at fokusere på sin forretningside og udvikle konceptet. Men det er også vigtigt at få styr på sin økonomi. Faktisk er økonomi det vigtigste og helst fra day one, lyder det ikke overraskende fra revisor Thorbjørn Helmo Madsen.

Af Nana Toft freelancejournalist

Hvor tit betaler man egentlig skat? Hvordan er det nu, det fungerer med moms? Hvad kan jeg trække fra? Er det nødvendigt med en bogholder?

Spørgsmålene er mange denne formiddag i september, hvor iværksætterlystne akademikere har inviteret sig indenfor i MA’s undervisningslokaler i selskab med revisor Thorbjørn Helmo Madsen fra virksomheden Timetax.

Men spørgsmålene fryder tydeligvis Thorbjørn Helmo Madsen. For det tyder på, at kursisterne tager økonomien alvorligt. Og det er vigtigt.

- Økonomien er faktisk det vigtigste i en virksomhed. Problemet for mange iværksættere er nemlig, at de forelsker sig i forretningsidéen og glemmer at holde styr på økonomien. Jeg vil gerne opfordre jer til at have en plan og en struktur allerede fra dag ét. Så er man fornuftigt i gang fra starten af.

Det handler om at skabe et overblik og få svaret på det helt grundlæggende spørgsmål: Kan jeg leve af det her?

20 af de bedste råd fra revisor Thorbjørn Helmo Madsen

Fire råd om at holde styr på økonomien

Det er ikke rocket science, og enkelte råd kan virke banale. Alligevel: Følg dem. De gør en forskel. 

 1. Stop i tide: Hvis du på et tidspunkt kan se, at det ikke kører: Stop i tide. Så undgår man at komme ud i bundløs gæld. Fra Day 1 er det derfor vigtigt, at man har styr på økonomien.
 2. Start tidligt: Tilrettelæg dit bogholderi fra starten: Gem for eksempel alle dine originale bilag fra starten. (For det der tit sker er, at man fortaber sig i sin gode ide og glemmer alt om økonomi. På sigt bliver det et værre rod.)
 3. Bogføringssystem: Find et der passer dig. Det vil afhænge af virksomheden, hvilket der er godt for dig. Det skal være simpelt. Du kan også overveje at hyre en bogholder, hvis du ikke har tid, lyst eller flair for tal.
 4. Daglig bogføring: Bogholderiet skal ajourføres dagligt – eller næsten. Der er krav til bogholderier – hvis man fx har mange kontante bevægelser – fx i en butik – er der krav om at man stemmer kassen af dagligt. 

Fire gode råd til det gode budget - og hvorfor du skal lave det 

 1. Kapital: Du kan ikke overtale nogen eller noget til at skyde penge i dit projekt uden et realistisk budget.
 2. Overlevelse: Du kan ikke overskue, om du kan leve af din virksomhed uden et budget.
 3. Forudsætninger: Husk at et budget først og fremmest handler om argumenterne bag budgettet: Hvorfor ser tallene ud, som de gør? Hvordan har du regnet dig frem til det?
 4. Få professionel hjælp: Når du har lagt dit budget, skal du få en professionel til at kigge det igennem. Blot for at gøre det bedre. 

Fem råd om at skaffe kapital

Det er som udgangspunkt svært at skaffe kapital til opstart, men her er et par muligheder:

 1. Gå i banken: Hav et realistisk budget og en gennemarbejdet forretningsplan klar. Det er afgørende.
 2. Dine forældre kan kautionere i banken. Men det er sjældent. Og kun hvis forældrene er “stinkende rige”, som Thorbjørn Helmo Madsen formulerer det.
 3. En investor. Men pas rigtig godt på, hvilken afhængighed du etablerer, og hvilket ejerskab, de får til din virksomhed og dit koncept.
 4. Familie og venner. “Nok ikke en synderlig god ide, trods alt, men det er en mulighed.”
 5. Kom i gang-lån” til iværksættere: Det er et nyt lån, der lige er kommet. “Jeg kender ikke meget til det, men jeg ville undersøge det, hvis jeg var dig.” Du kan maksimalt låne 1 million. Staten yder lån på 75%. Du skal først kontakte væksthuset og det er banken, der kreditvurderer. Du skal stille sikkerhed. 

Tre tips om bogføringssystemer

Der findes mange forskellige bogføringssystemer. Kunsten er at finde et, der passer til dig. Søg på nettet og spørg dit netværk til råds. Her er tre af de mest brugte bogføringsprogrammer:

 • E-conomic
 • Dinero
 • Billys Billing 

Et godt råd om hvilken skattetype, du er

Hvad skal jeg forskudsangive, når jeg lige er startet op som virksomhed? Det er et spørgsmål mange nye selvstændige stiller sig selv.

Fiffet er, at stille sig selv følgende spørgsmål: Hvad forventer jeg at tjene de næste tre måneder – og resten af året?

Svaret kan være svært, men er væsentligt at finde. For sætter du det for højt, betaler du for meget i skat. Sætter du det for lavt, kan du risikere et skattesmæk.

“Jeg plejer at sige, at revisorer burde være psykologer. For når jeg har nye kunder foran mig, kigger jeg lidt og så siger jeg til kunden: Er du sådan en, der bruger penge, når du har dem eller er du mere typen, der holder lidt igen?

Afhængigt af, hvilken type du er, kan du sætte din forskudsopgørelse derefter. Og husk: Du kan altid lave din forudskudsopgørelse om løbende.

Tre råd om revisorer

 1. Moms- og skatteregler kan være komplicerede. En god revisor eller bogholder kan være en god investering.
 2. Kemien mellem rådgiver og kunde er essentiel. Find en, der både er dygtig og som du har sympati for.
 3. Gå ikke efter timepriser. Få en pakkepris der matcher dit behov for rådgivning og vejledning. Laver du fx en del af bogholderiet selv, kan priserne justeres nedad.

0 kommentarer