Cv’et kan jeg da ikke gøre noget ved

  • 07 mar. 2013 Kl 10:53

Konsulent i MA Aarhus, Kirsten Holm Madsen har siddet med mange medlemmers cv. Cv’et er en svær genre, og alt for mange tror, at det klares med en simpel opremsning af ens levnedsforløb, for man ansættes da på ansøgningen? Tre videoer på Magistrene giver en enestående mulighed for at kigge andre over skulderen, når de får deres cv tjekket. Kirsten har været den drivende kraft bag ideen.

Af Hans Jørgen Wulff, kommunikationskonsulent i MA

Hvor møder du de typiske udfordringer for nyuddannede, når du ser deres cv, Kirsten?
Har du dårligt sluppet specialet og dit studium, tænker de fleste naturligt nok, at min uddannelse da er det vigtigste. Cv’et bliver næsten skrevet til en studiekammerat og ikke en arbejdsgiver. Og navnlig bliver det ikke målrettet stillingen eller sat ind i en ramme. I videoen om Nanna, der er cand.mag. i engelsk og italiensk, spørger konsulenten ind til hendes interesse for rugby. Her ser hun, som hun siger det, ”guldet” i Nannas cv. Og da Nanna gerne vil være gymnasielærer, åbner der sig pludselig en vigtig kobling mellem at spille rugby med drenge og så stå over for en gymnasieklasse. Så det vigtigste er ikke alene ens uddannelse, men i høj grad også de erfaringer du har fra fx fritidsinteresser, studiejob eller frivilligt arbejde.

Hvad er så den væsentligste forskel mellem ens cv og den motiverede ansøgning?
Mange bruger ansøgningen til at uddybe, hvad de har lavet. Det skal over i cv’et. Ansøgningen skal bruges til at skrive sig ind i jobbet. Her er du jobrettet og fremadrettet – i cv’et er du bagudrettet. Men når det er sagt, skal du også i dit cv være bevidst om, hvilket billede du præsenterer af dig selv og hvilke erfaringer, du synliggør. Søger du et gymnasielærerjob, er dine erfaringer med formidling/undervisning, det at håndtere, motivere og samarbejde med unge mennesker, tværfagligt samarbejde vigtige. Søger du et administrativt arbejde, er det dine administrative, planlæggende og koordinerende erfaringer og evner, der skal tydeliggøres i dit cv.

Har du tjek på dit cv? Magistrene.dk

Er der nogle gode fif til, hvordan man stiller et cv op?
Jeg siger tit, at man kan komme langt med et godt layout. Og med en klar struktur. Stjæl gerne fra andre. Se de eksempler på cv’er, der ligger på Magistrene. De små greb er simple: Lav en kort introtekst eller en profiltekst i starten af cv’et. Øv dig på elevatortalen – og skriv den ned. Hvorfor skal de overhovedet ansætte mig? Hvilke tre ting gør det? Prøv fx at se på Nannas cv før og efter – en kæmpe forskel.

Hvis du har søgt mange stillinger, hvor ligger udfordringer så i cv’et?
Genbrug er fristende, men vær varsom med det. Man kan højest have det samme cv til den samme jobtype. Mange arbejdsgivere læser i en første sortering slet ikke ansøgningen. De bruger ganske kort tid på at skimme cv’et igennem. Hvis det ikke afspejler det job, man har søgt, og der ikke er harmoni mellem ansøgning og cv, kommer man ikke videre. I den anden video med Maria viser det sig, at hun er i gang med et karriereskift. Hun er pædagog, men i gang med en kandidat. Hun skal gøre sit cv fremadrettet mod det sporskifte, hun pejler sig frem mod.

Er der forskel på den måde, humanister og scient.er skriver deres cv?
Ja, der er en tendens til, at scient.er er meget bevidste om at synligøre deres faglighed. Det ser man også i videoen med Camilla, der læser molekylær biomedicin. De ”glemmer” deres personlige kompetencer, og de glemmer at tænke på det spænd af forskellige opgaver, der ligger i det kommende job. Men for begge grupper gælder det, at man har svært ved at sige/skrive, hvad det er man er god til. Og for begge gælder det, at man har svært ved at slippe det akademiske sprog. Gør det ikke for indviklet, let sproget, forenkl det, skriv mere journalistisk.

Når man så har skrevet ”det rigtige” cv, er der så mere, man kan gøre?
Jeg vil sige to ting. Det ene er, at man skal sikre sig den røde tråd. Det betyder, at man skal kunne se sammenhængen fra stillingsopslaget til ansøgningen til cv’et. Det andet er, at få en anden til at læse det igennem. Og det skal gerne være en professionel, der ikke kender dig – ikke ens familie eller venner. Hvad tænker han/hun om dig, når de læser dit cv? Det kan kræve lidt mod at lukke andre ind og få dem til at kigge med, men det er jo netop det, Nanna, Maria og Camilla tør i de tre film. Derfor har vi også kaldt det en enestående mulighed for at kigge andre over skulderen. Og læringen for dem alle tre er jo også, at ja, cv’et kan man gøre en masse ved.

Se Nannas cv-tjek
Se Marias cv-tjek
Se Camillas cv-tjek

0 kommentarer